Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Άννα Καλουτά




Την τελευταία της πνοή άφησε το Σάββατο 17 Απριλίου, σε ηλικία 92 ετών η ηθοποιός, πρωταγωνίστρια και θιασάρχης, Άννα Καλουτά.


Η ηθοποιός, που γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918, αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων και έκανε σπουδές πιάνου. Η Άννα Καλουτά αφοσιώθηκε στο θέατρο, ενώ ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική διεύθυνση.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία τεσσάρων ετών, σε ένα έργο πρόζας, που ανέβηκε από το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Μαζί με την αδελφή της Μαρία δημιούργησαν τα περίφημα "Καλουτάκια". Έχει συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις και σε οπερέτες όπως: "Γλυκειά Νανά", "Διαβολόπαιδο", "Βαφτιστικός" , "Μοντέρνα κορίτσια" κ.ά. του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, "Γυναίκα του δρόμου", "Απάχηδες των Αθηνών", "Οι πειρατές" κ.ά. του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη "Νυχτερίδα" του Γιόχαν Στράους, σε μουσικές κωμωδίες: "Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά" των Γιανουκάκη - Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες όπως "Το Φυντανάκι" του Χορν, σε πρόζα "Το πανηγύρι" του Χορν, σε κωμειδύλλια: "Αγαπητικός της βοσκοπούλας", "Γκόλφω", "Μαρία Πενταγιώτισσα" και άλλα πολλά.

Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ν. Ζηλανδία, ενώ εμφανίστηκε στη "Salle de Gaveau" στο Παρίσι 1950, στο "Κάρνεγκυ Χωλ" στη Νέα Υόρκη το 1954, στο "Palace Theatre" στο Λονδίνο 1968 κ.α.

Παράλληλα, εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ με την αδερφή της Μαρία ηχογράφησαν πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό ("Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά", "Γερακίνα", "Οι κερασιές", "Η βροχή", "Βεμ - Βεμ").

Η Άννα Καλουτά εμφανίστηκε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Υπήρξε μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και έχει τιμηθεί με πολλά διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της.

2 σχόλια:

  1. Μεγάλη κυρία η Άννα Καλουτά..
    Διαλέγετε πάντα τόσο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΓΑΛΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ!!!!

    ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΑΣ:))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή